Rapport fra Shetland Race 2014

Formannen hadde en drøm om å seile til Shetland, det måtte bli Shetland Race 2014. Et forsiktig spørsmål til Anders Jamne som hadde kjøpt båt vinter 2013/14  i Litlebergen Båtforening. Han tente på ideen med en gang, dette kunne han være med på, han skulle være mentor for 3 stykker som ikke hadde vært på havet før. Nr 3 på listen ble min datter Siri-Anne. Vi manglet en men under et styremøte i mai fikk jeg høre at Rune måtte droppe Shetland Race med egen båt. Han fikk tilbud om å seile med oss og slo umiddelbart til og det har ikke vi angret på.
En mere positiv mann som stadig  sjekket opp seilene for å få det beste ut av de. 4 plassen på Lerwick - Marsteinen  kan vi takke ham for.

Tilbake til seilasen, start kl 13.00 Marsteinen, allerede da viste Rune at han viste hva han gjorde. Vi lå bak i feltet men nådde nesten startlinjen når skuddet gikk. Satte en nordlig kurs som gjorde at vi så Sotra de neste 40 nautiske milene, så ble det vindstille. Kl 23 om kvelden var vi meget frustrert, men vi hadde en god diskusjon, resultat, hvis vinden ikke kom til kl 01.00 ,torsdag morgen, så ville vi starte motoren. Det vi tenkte var at her er der 3 personer som ikke har vært på Shetland og det ville være fint om vi kunne ankomme ca kl 01.00 fredag morgen. Da ville vi få  2 dager på Shetland.
Vinden kom kl 07.00 torsdag morgen kuling og mye rotet sjø. Vi fortsatte for seil og motor og var inne som båt Nr 2 på Shetland. Det artigste var å se ansiktene på de  andre deltagerne fra NHS når de så at vi lå ved Kai.

Vi hadde 2 fine dager på Shetland , og fine opplevelser, og det er mange flere som bør få oppleve. Kanskje NHS skulle sette opp 2 båter til neste år med personer som ikke har vært på havet før. Det en bør tenke på er bruk sikkerhet sele og redningsvester som har 275 newton oppdrift. I tillegg var alle vester på Svalen utstyrt med AIS sart, så hvis en falt på sjøen og utløste den ville vi se personen på kartplotter.  Diskuterte med noen fra Askøy Seilforrening på klubben på fredag kveld , de mente at hvis noen datt overbord på vei bortover ville en ha problemer å finne dem igjen.

Vi hadde 2 fine dager på Shetland , fredag skulle alle ned å ha engelsk frokost , det var kø. Ellers var dagen brukt til sightseeing  og noen runder på puben. På ettermiddagen var alle samlet til premieutdeling , fingermat og vin, underholdning. Etterpå samles vi på klubben til dans og øl.
Neste dag leide vi bil og tok en tur til Scalloway , videre til Brast der de har verdens beste Fish and Ships.. Om kvelden samlet seilerne fra NHS til felles middag.
Søndag kl 11 lokal tid gikk starten og vi var på vei hjem. Det ble  28 timer med fin seiling inntil det ble vindstille ca 20 nautiske mil fra Marsteinen, det varte i ca 2 timer. Så seilte vi over mål  til en hederlig 4 plass av 7 båter i vår klasse.

Jeg vil takke de som var med Svalen for en fin tur og en stor opplevelse.

Tore Mjåtvedt